Pro Dissertatione Iuridica Excellentissima Díj

 

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézete 2014-ben megalapította a Pro Dissertatione Iuridica Excellentissima Díjat. A díj kétévente kerül meghirdetésre és arra pályázni olyan jogtudományi témájú, magyar, angol, német vagy francia nyelven írt PhD értekezéssel lehet, amelyet Magyarországon működő egyetemen védtek meg a pályázati kiírást megelőző két évben.

A díjazott a Jogtudományi Intézet által kiállított oklevelet kap, a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó rendezvények keretében novemberben, ünnepi előadásban ismerteti eredményeit a Magyar Tudományos Akadémián, és disszertációját (amennyiben annak kiadására még nem került sor) megjelentetheti a Jogtudományi Intézet és az Opten Kft. által közösen kiadott könyvsorozatban.

A pályázaton nem vehetnek részt a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjában jelenleg vagy a kiírást megelőző három évben közalkalmazotti munkakörben foglalkoztatott kutatók.

Figyelembe véve a téma vagy a módszer újszerűségét, a szakirodalmi feldolgozottságot, a kutatási eredmények tudományos vagy társadalmi jelentőségét, valamint az érvelés alaposságát, a beérkező kéziratok közül a Jogtudományi Intézet igazgatója által felkért, az Intézet kutatóiból álló bizottság választja ki a győztes pályaművet.

 

Pályázati felhívás (2014)