Konferenciafelhívás: A nemzetközi büntető igazságszolgáltatás kihívásai

20 év telt el a Nemzetközi Büntetőbíróság felállításáról szóló Római Statútum elfogadása óta, és az elmúlt időszakban a nemzetközi büntetőjog addig töretlennek tűnő fejlődése látszólag megtorpant. Szlobodan Praljak öngyilkossága a Jugoszlávia Törvényszék ítélethirdetése közben, Jean-Pierre Bemba Gongo felmentése a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt, a Kambodzsai Különleges Kamarák működésének nehézségei vagy a Nemzetközi Büntetőbíróság volt főügyésze, Moreno Ocampo ellen megfogalmazott korrupciós vádak olyan közismert esetek, amelyek alkalmasak arra, hogy megingassák a közvélemény bizalmát a nemzetközi büntető igazságszolgáltatás projektjében.

A 2018. október 18-án a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont  Jogtudományi Intézetében sorra kerülő konferencia alkalmat nyújt a nemzetközi büntetőjoggal kapcsolatos tudományos kérdések megvitatására. Várunk minden érdeklődőt, a terület elismert kutatóitól kezdve a tudományos pályájukat most kezdő PhD-hallgatókig. Előadásra egy minimum 300 karakter terjedelmű absztrakt benyújtásával lehet pályázni 2018. augusztus 5-ig a htamaslaw@gmail.com e-mail címen. A kiválasztott előadókat 2018. augusztus 8-ig értesítjük.

Az előadások szerkesztett változata az Állam- és Jogtudomány és más A-kategóriás jogi folyóiratok hasábjain jelenik meg – az anonim lektorok kedvező véleménye esetén –, a tanulmányokat 2018. október 7-ig kell elküldeni a szervezőknek.

Menetrend:

  • 2018. augusztus 5.: az absztraktok elküldése
  • 2018. augusztus 8.: a kiválasztott előadók értesítése
  • 2018. október 7.: a kész tanulmányok elküldése
  • 2018. október 18.: konferencia

Üdvözlettel a konferencia szervezői:
Hoffmann Tamás (MTA TK JTI/BCE)
Kirs Eszter (BCE/ME)

Konferenciafelhívás (PDF)